Trgovinska razmena sa Rusijom

Bez autora
Feb 20 2011

Srbija je, u prethodnoj godini, zabeležila rast izvoza u Rusiju od 55 odsto. Međutim, na našoj strani je manjak u razmeni od milijardu i 600 miliona dolara. Najviše izvozimo podne obloge, tapete, jabuke i šljive. Kompanija "Aleva" je na ruskom tržištu prisutna već tri godine. Počeli su sa 18 proizvoda, sada su portofolio povećali na 50. Interesantno je da se najviše kupuje paprika. Podrum vina "Aleksandrović" je, takođe, našao način da plasira svoje proizvode. Prošle godine su tražili distributera i bili u pregovorima. Ove godine, uspeli su da nađu izvoznika i distributera. Na moskovskom i tržištu Rusije ima mnogo Srba koji rade u restoranima i Rusi su otvoreni da probaju srpska vina.

Trgovinska razmena sa RusijomIzvoz u Rusiju, prošle godine, dvostruko je veći u odnosu na prethodnu. Međutim, Srbija i dalje više uvozi iz Rusije nego što izvozi u nju. Za privlačenje više ruskih investicija trebalo bi navesti moguća mesta ulaganja u infrastrukturu i objediniti elemente turističke ponude.

Srbija je, u prethodnoj godini, zabeležila rast izvoza u Rusiju od 55 odsto. Međutim, na našoj strani je manjak u razmeni od milijardu i 600 miliona dolara. Najviše izvozimo podne obloge, tapete, jabuke i šljive.

Kompanija "Aleva" je na ruskom tržištu prisutna već tri godine.

"Počeli smo sa 18 proizvoda, sada smo portofolio povećali na 50. Interesantno je da se najviše kupuje paprika", kaže Miroslav Tomić iz "Aleve".

Podrum vina "Aleksandrović" je, takođe, našao način da plasira svoje proizvode.

"Prošle godine smo tražili distributera i bili u pregovorima. Ove godine, uspeli smo da nađemo izvoznika i distributera. Na moskovskom i tržištu Rusije ima mnogo Srba koji rade u restoranima i Rusi su otvoreni da probaju srpska vina", ističe Julijana Milivojević iz podruma "Aleksandrović".

Na sastanku predsednika Privrednih komora Srbije i Rusije ocenjeno je da bi izvoz obe zemlje mogao da bude mnogo veći.

Srbija bi u Rusiju mogla da izvozi više voća i povrća. Problem je, međutim, u tome što je velika količina proizvoda podeljena na veliki broj malih proizvođača. Trebalo bi da Sporazum o slobodnoj trgovini olakša saradnju dve zemlje.

Srbiji potrebni ruski investitori

"Jedinstvena carinska unija Rusije, Belorusije, Kazahstana je tržište od 170 miliona potencijalnih potrošača, gde je 96 odsto roba pod statusom slobodne trgovine i gde se koriste mogućnosti tog preferencijalnog statusa", navodi predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin.

Srbija želi da dovede ruski novac u zemlju. Iz privredne komore Rusije poručuju da bi, u tom cilju, trebalo precizno navesti gde je moguće ulagati u infrastrukturne projekte i objediniti elemente turističke ponude. Da je teško privući investitore, potvrđuju i oni čiji je to posao.

"Zbog situacije iz devedesetih godina, Srbija je ostala po strani i tu smo mi u zaostatku. Biće problem to sad ispraviti i dovesti na jedan poželjan nivo i podrazmeva ozbiljan rad. To se ne može postići ni za tri ni za osam meseci, već za narednih nekoliko godina", smatra srpski ekonomski diplomata u Moskvi Marjan Božović.

Rusija trenutno u Srbiji investira oko milijardu evra, kroz ulaganja "Gasproma", "Lukoila" i "Moskovske banke". Naredni korak su ulaganja u mali i srednji biznis.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik